Aghora

Aghora

De Tantrische Bourgondiër

TantraPosted by Janne Wed, June 06, 2018 10:01:42

Begin dit jaar werd ik voor de grap “De Tantrische Bourgondiër” genoemd. Vaak ben ik voorzichtig in het delen over hoe ik me met Tantra bezig houd en wat het voor mij betekent. Het lijkt me goed om daar nu wat woorden aan wijden en te delen hoe ik er op dit moment in sta. Maar vraag het me over een half jaar nog eens, dan heb ik vast veel nieuws te vertellen!

Mijn Zoektocht in Tantra
Al sinds ik me bewust met Tantra bezig houdt is het een zoektocht geweest naar mijn plaats binnen (of buiten?) deze traditie. Voor mij begon de zoektocht in de boeken, ik ging teksten lezen en werd geraakt door de theorie en filosofie die daaruit naar voren kwam. Ook al begreep ik soms niks van wat ik las, het bleef me fascineren.

Later kwamen hier mijn eigen “contactexperimenten” bij, oefeningen of rituelen waarin ik (vaak met een partner) een deel van het menselijk contact uitvergrootte om dit zo bewust mogelijk te ervaren. De link met Tantra legde ik pas later, want in de klassieke teksten die ik las kwamen dit soort oefeningen helemaal niet voor.

Omdat het aanbod aan Tantra in Nederland voor mij heel anders voelde dan dat wat ik in de teksten las, en omdat ik de praktische kant ervan zelf al in het dagelijks leven aan het integreren was, heb ik zelden een workshop of iets dergelijks in deze richting gevolgd. Ik bleef zoekende, maar kwam “mijn Tantra” hier maar moeilijk tegen.

In de cursussen die ik volgde begon ik in te zien dat het wel mogelijk is om een brug te slaan tussen de klassieke teksten en de moderne beoefening. Het wordt steeds helderder dat die verbinding er wel degelijk is, dat duizend jaar oude teksten vertaald kunnen worden naar deze tijd. En dat er binnen de huidige cultuur ruimte is voor (en een enorm verlangen naar) verdieping op basis van deze eeuwenoude traditie.

Dus nu sta ik op het punt waar ik die verbinding wil leggen, om de kennis die ik in mijn studie heb opgedaan, en de ervaringen die ik heb beleefd bij elkaar te brengen. En daarmee wordt ook mijn visie helder, een holistische visie waarin traditie en nieuwe ontwikkelingen samen gaan.


De Bourgondiër
Het Bourgondische leven is me vanuit drie verschillende ouders/opvoeders meegegeven, daar kon ik niet aan ontkomen. Tot ’s avonds laat samen genieten van goede wijn en lekker eten. Daarbij ook een hartelijkheid, iedereen is welkom, hoe vreemd je ook bent. De Tantra heb ik er zelf aan toegevoegd, al vraag ik me soms ook af hoeveel ik daar stiekem van heb overgeërfd.

Tantra
Tantra is een begrip wat veel verschillende vormen aangenomen heeft. Wanneer ik spreek over Tantra, dan bedoel ik een stroming binnen het Hindoeïsme die gericht is op (spirituele) groei en daarvoor alle aspecten van het leven inzet en omarmt. Iedere gebeurtenis of ervaring is deel van iets universeels en wanneer je je daar voldoende van bewust bent geeft iedere ervaring de mogelijkheid om te groeien. Ook ervaringen die binnen veel andere levensbeschouwingen als slecht, vervelend, of zondig worden beschouwd kunnen hiermee worden ingezet voor je eigen ontwikkeling.

Wie is de Tantrische Bourgondiër?
En waar zou ik mezelf, als Tantrische Bourgondiër, plaatsen in die wereld van Tantra. Het meest belangrijk voor mij is de persoonlijke ontwikkeling die ik doormaak en waarmee ik tot steeds diepere lagen in mijn bewustzijn kan zakken. Iets wat ik ook in een hutje op de hei zou kunnen vinden door dagen lang te mediteren en te leven op water en brood. Alleen wanneer ik dat zeg wordt die Bourgondiër opstandig, die wil delen en ervaren. Door je ontwikkeling te delen ontstaat er een creatieve energie die je alleen niet kan opwekken. Je gaat gemakkelijker en sneller nog dieper doordat je de creatieve krachten van jezelf en de ander samenbrengt. En naast dat het mij zelf helpt om te ontwikkelen kan ik ook de ander meenemen naar de diepere lagen in zichzelf.

Deze gedeelde groei, vanuit rust en bewustzijn, in contact met elkaar, ondertussen genietend van het leven, is wat mij een Tantrische Bourgondiër maakt.


www.aghora.nl